Hatvan története

Hyross Sándor emlékezete

2011. február 21. - Ziggy Stardust

Fürge Norbi barátom hívta fel figyelmemet az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kevésbé ismert vértanújára, Hyross Sándorra, akit 162 évvel ezelőtt ezen a napon végeztek ki Hatvanban, e szomorú esemény korábban azonban kevésbé volt ismert a hatvani helytörténet számára.

       Jó lett volna Hyross Sándor életéről és halálának körülményeiről egy hosszú bejegyzést írni, azonban forrás alig-alig áll rendelkezésünkre. Dr. Hermann Róbert hadtörténész a szabadságharcot követő megtorlással foglalkozó munkáiban említi meg az esetet, a Magyar Hadügyminisztérium korabeli irata nyomán. E szerint a győri illetőségű Hyross Sándor 1849. február végén indult el Egerből, és Hatvanba történt megérkezése után tisztázatlan okok miatt, a térséget ekkor birtokló császári-királyi haderő katonái elvették 6000 forintját, majd agyonlőtték.

       Igyekeztem utánajárni Hyross Sándor személyének, azonban kutakodásaim nem jártak sikerrel. Új forrást egyedül a hatvani plébánia halotti anyakönyve jelent, amely megerősíti az elhalálozás tényét. A bejegyzésben „magyaros” formában került rögzítésre a vezetéknév (Híros), illetve pontosítható a kivégzés napja (1849. február 21.). Az ekkor 55 éves Hyross Sándor Győrben ügyvédként dolgozott, felesége pedig Flór Magdolna volt. Rendkívüli halálesetek során általában feljegyezték a halál okát (mint például 1849 áprilisában), ebben az esetben azonban nem, így elképzelhető, hogy  a holttestet elhantoló és a bejegyzést rögzítő egyházi személy sem tudott a halál körülményeiről.

      

      Sajnos, jelenleg csak ennyit tudunk, de reméljük, a jövőben előkerülnek új adatokat tartalmazó források. Hyross Sándor emlékét pedig ne felejtsük el megőrizni Hatvanban.

 

Nagy Nándor

 

Irodalom:

Dr. Hermann Róbert: Az 1849-1850. évi kivégzések. Aetas, 2000/1-2.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr72675926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása