Hatvan története

Konzervgyári bárcák

2017. december 21. - Nagy Nándor
A Darabonth Aukciósház honlapján bukkantam az 1934-ben alapított Paradicsom-konzervgyár által kibocsátott bárcára, amely egy ártatlan megosztás révén népszerű kört futott a blog facebook-csoportjában.
Az érdeklődés miatt gyorsan utánajártam e remek érem-lelet hátterének, amely során nagy segítségemre volt a numizmatikai témakörre specializálódott zsetongaleria.hu honlap.
Az oldalon három altípusról található fénykép:
 
1 láda, egyoldalas bárca
zsetongaleria_hu_sg0242_v3.jpg
 
1 láda, kétoldalas bárca

zsetongaleria_hu_sg0241_v3.jpg

5 láda, egyoldalas bárca

zsetongaleria_hu_sg0240_v3.jpg

A remek fényképek mellett magyarázatot is találunk, amelynek alapját a Tóth József és Dr. Zombori Lajos Keressük a Hatvani Konzervgyár hiányzó bárcáit c. írása jelenti. Az Érem szakfolyóirat 1990/1. számában közölt egyértelmű szöveg jöjjön eredetiben:
Az 1940-es években a Hatvani Konzervgyár a göngyöleg adminisztrációjának csökkentése céljából bárcákat vezetett be, hogy a kistermelőkkel kötött paradicsom termeltetési szerződésnél a szállítóládák forgalmat egyszerűsítse. A pénzérmeszerű, apró bárcák a feljegyzések, valamint a jelenlegi visszaemlékezések alapján alumíniumból, vasból es rézből készültek. Az egy- és két oldalas bárcák 1, 5, 10, 50 es 100 láda értékjelzéssel voltak ellátva. [Hegedűs László osztályvezető közlése, Hatvani Konzervgyár.]
Az elmúlt közel ötven év azonban csak az alábbi kettő alaptípus meglétét igazolja. (…)
Más gyárak és üzemek göngyölegbárcáinak ismeretében nagyon valószínű, hogy 10, 50 és 100 Láda jelzésű bárcák is forgalomban lehettek, ezek közül azonban, jelenleg, egyetlen darabot sem ismerünk.
(Az Érem, 1990/1., 28. o.)
Ha valaki perselyéből véletlenül mégis előkerülne egy 10/50/100-as konzervgyári bárca, kérem, egy fényképet küldjön róla.

Nagy Nándor

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr3713515053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása