Megjelent a 2011. évi Hatvani Kalendárium

2011. február 10. - Ziggy Stardust

Örömmel jelenthetem, hogy végre elkészült a Hatvani Kalendárium 2011. évi – sorrendben 13. – kötete, amelynek bemutatójára február 11-én, pénteken, 17.30 órai kezdettel kerül sor a hatvani Ady Endre Könyvtár aulájában; az érdeklődőket nagy szeretettel várjuk. A kötet helyben megvásárolható 1000 Ft-os áron.

Érdekes helytörténeti témákban ezúttal sem lesz hiány, sőt korábban nem publikáló új szerzőket is köszönthetünk az idén.

A magam részéről a honvéd-sírhely múltjáról lehúzom az újabb – ezúttal nyomtatott – bőrt, jórészt a tavalyi blogos maratoni sorozat összegzése révén, de egyúttal néhány új tény is napvilágra kerül. A tanulmány elsősorban a sírhely 161 éves történetével foglalkozik, így az 1849. április 5-i lovassági összecsapás részletes ismertetésével adós maradok; remélem, a következő Kalendáriumig végre le tudom zárni az áprilisi hatvani eseményekkel kapcsolatos kutatómunkát.

        A kötetben 75 év után először kerül közlésre Révász József, a hatvani rendőrség egykori vezetőjének tanulmánya az 1849. április 2-i hatvani ütközetről, amely a Hatvani Újság hasábjain jelent meg 1936 tavaszán négy részletben. Az írás - amellyel blogunk során is többször foglalkoztunk - rendkívüli helytörténeti értékkel bír, azonban jegyezzük meg, hogy több helyütt téves adatot, illetve következtetést tartalmaz, történeti jellegű felhasználása esetén a forráskritika kötelező. Mindez azonban Révász munkájának jelentőségéből semmit sem von le.

 

A kötet főszerkesztője: Bacsa Tibor; szerkesztőbizottság tagjai: Bacsa Tibor, Sinkovics Erika, Sisa Tamásné, tiszteletbeli elnöke: Kocsis István.

(A 2006., 2008. és 2009. évi kötetek egyébként letölthetőek a Könyvtár honlapjáról.)

 

A 2011-es Kalendárium tartalma alább:

 


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr572652710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.