Szenzációs rejtvénypályázat

2013. február 02. - Ziggy Stardust
 
Füles 1957.01. szám.jpgAz idei évben külön hangsúlyt fektetünk a jeles- és emléknapokra, illetve ezek hatvani kapcsolódási pontjaira. Először egy unortodox dátumról emlékezünk meg, amelynek során némi szellemi munkára kérem a kedves Olvasókat. Talán kevesen hallottak arról, hogy február 3-án a rejtvényfejtők napját ünnepeljük – bár több hivatkozás világnapként említi, mégis úgy tűnik, inkább hungarikumnak tekinthető. A mindenki által jól ismert szaklap, a Füles első száma ugyanis 1957. február 3-án jelent meg, így 2007-ben, a magazin 50. évfordulóján a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a szerkesztőség közös javaslatára vált „különleges” nappá.
   Az első keresztrejtvény, amelyben függőleges és vízszintes irányban is más-más szót lehetett megfejteni Arthur Wynne szerkesztésében jelent meg 1913. december 21-én a The New York Sunday World című újságban. Magyarországon a példát a Ma Este hetilap 1925. január 22-i számában, "keresztszórejtvény" megnevezéssel Kristóf Károly követte, majd a következő évek során a rejtvények számos országos és a helyi terjesztésű újságban megjelentek (forrás).
   Lokális tekintetben az úttörő keresztrejtvényt a Hatvan és Járása 1931. május 24-i számában tették közé. Sajnos ennek csak gyenge minőségű másolatával rendelkezem, ezért inkább ugorjunk előre nyolc évet. Bár bizonyos történések nyomán már egyre sötétült az egyébként is szürke ég Európa felett, de a fejtörő-rovat még idilli állapotokat sugallt. Az újságban 1939. július 2-án több lapszámot keresztülölelő, 12 menetes szenzációs rejtvénypályázat vette kezdetét:
 
Szöveg.jpg
Nyugalom, csak az első feladvány megoldása – lásd alább – lenne a feladat, és természetesen elegendő a Megzenésített Petőfi vers kezdősorát kibogarászni. Értékes könyvet, töltőtollat, dísztárgyat nem sorsolok ki, csak egy féléves hatvantortenete.blog.hu előfizetést, illetve a szerencsés nyertes vendégem lesz Hatvanban egy italra (18+ életkor esetén természetesen)! Határidő: február utolsó napja, a megfejtést a jobb felső sarokban pihenő e-mail-címre várom. A rejtvény 74 év elteltével egyáltalán nem tartozik a nehéz kategóriába.
Tehát: rajta, Hölgyek és Urak, legyen fejtörés! 
(Talán legegyszerűbb a jobb-klikk/mentés másként/nyomtatás eljárást választani.)
 
egyesül.jpg
 
 
Nagy Nándor
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr945055791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.