A londoni 6:3 az ’53-as Népújságban

2013. november 25. - Ziggy Stardust
 
Hatvan évvel ezelőtt, 1953. november 25-én került sor az „évszázad mérkőzésé"-re, amelyen Magyarország válogatottja 4:2-es félidő után 6:3-ra legyőzte Angliát. A mai nap alig akad olyan on- vagy offline sajtótermék, amely ne emlékezne meg a neves évfordulóról, némi  regionális sajtótörténeti adalékot pedig blogunk is kíván nyújtani.
 

Átmenetileg felfüggesztjük a blog Hatvan-központú irányvonalát, mivel a múltidézés forrásaként csak megyei szintű anyag, mégpedig a korabeli megyei lap, a Népújság áll rendelkezésre. A két világháború közötti és a 1945-49 közötti tarka Heves megyei sajtókínálatot a kommunista diktatúra kiteljesedésével, 1949 folyamán számolták fel, és más megyékhez hasonlóan, egyetlen, központi vezérléssel szerkesztett, hetente két alkalommal (csütörtök, vasárnap) megjelenő újság maradhatott a palettán.
 
fejléc.jpg
A lap visszafogott terjedelemben számolt be a londoni mérkőzésről, amelynek hátterében valószínűleg a soron következő lapszám megjelenés napja (csütörtök) állhatott. A mérkőzést ugyanis szerdán játszották, így a lapzárta miatt nem állt rendelkezésre elég idő a hosszabb beszámoló megírásához. (Ráadásul a lapot nem Egerben, hanem a fővárosi Szikra Nyomdában nyomták!) A vasárnapi lapszám esetében pedig a szerkesztők már nem tekintették időszerűnek bővebb írásos anyag közlését.
 
Bevezetésképpen egy kis ízelítő a főpróbának tekintett november 15-i Magyarország-Svédország találkozó összefoglalójából. A 2:2-es döntetlennel végződő budapesti mérkőzésen egyébként az Aranycsapat a vártnál gyengébben muzsikált, így a válogatottat sokan féltették a másfél héttel későbbi londoni mérkőzéstől.
 
1953.11.22. Magyar-svéd v3.jpg
 
Mindenki ismerheti Szepesi György klasszikus rádió-közvetítését, amely az előzetes műsorban is szerepelt. Mint látható, a délutáni közvetítést este megismételték.
 
1953.11.22. Magyar-svéd (2) rádió.jpg
Íme a "nagy" beszámoló a november 26-i Népújságból:
 
1953.11.26. Hathárom01 v2.jpg
A Népújság november 29-i száma már nem közölt összefoglalót, csak egy képet, amelyen pétervásárai fodrászok és kuncsaftjaik hallgatják éppen a rádió-közvetítést.
 
1953.11.29. Hathárom02 v2.jpg
Végezetül említsük meg, hogy 1953. december közepén Egerben járt a mérkőzésen szereplő Zakariás József balfedezet, és a Grosics Gyula sérülése után csereként beállt Gellér Sándor kapus, ahol megosztották londoni élményeiket a hallgatósággal. Részlet a beszámolóból (Mándi Gyula segédedzőként tevékenykedett Sebes Gusztáv szövetségi kapitány mellett):
 
1953.12.25. Zakariás és Gellér részlet.jpg
A teljes beszámoló elolvasható itt, a teljes mérkőzés pedig megtekinthető emitt.
 
A blog egyéb futball-történeti bejegyzései:
 
Nagy Nándor

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr715655024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.