Hatvan története

A centenárium: 1948. március 15.

2013. március 14. - Nagy Nándor
 
Magyar_kokarda.pngEgy évvel ezelőtt ígéretet tettem, hogy többet nem zaklatom Olvasóimat március 15-i hatvani ünnepélyekkel, azonban kénytelen vagyok felülbírálni döntésemet. Nemrégiben ugyanis sikerült felvennem a kapcsolatot Nádasdi Lászlóval, a Hatvani Magnósklub egyik vezetőjével, aki a klub honlapjára tetemes mennyiségű régi fényképet töltött fel korábban. Ezek jelentős része igazi kuriózumnak számít. Mivel blogunk a kölcsönvételi engedélyt megkapta, így élve a lehetőséggel, a centenárium képes, visszafogott szövegmennyiséggel ellátott beszámolója következik.
 
Az 1848. évi forradalom kitörésének 100. évfordulóját jelentős horderejű eseményként ünnepelték meg országszerte. Ekkor még a Rákosi-agytröszt tagjai számára sem jelentett problémát Petőfiék emléke, a kegyelmi állapot azonban nem sokáig tartott, és a jeles napot három év múlva törölték a nemzeti ünnepek sorából.
   Az ünnepre való készülődés jegyében a hatvani önkormányzat idejét érezte, hogy a háborús időkben jelentősen leamortizálódott két 1848/1849-es – a Kossuth téren ma is látható, illetve az új buszállomás területéről 2010-ben az óhatvani temetőbe áthelyezett – emlékművet felújítassa. Három árajánlat érkezett, amelyek közül Polatsek Péter hatvani mázolómesteré volt a legkedvezőbb, így a közismerten jó szakembernek tartott iparos végezte el a munkálatokat. Íme, a mester árajánlata:
 
Polatsek árajánlat.jpg
Hatvanban nagyszabású programsorozat vette kezdetén, amely főként a Kossuth tér városháza felőli részén, az emlékmű mellett, a korabeli piactéren zajlott. Az alábbi két fénykép is ott készült, sajnos készítőjét és a szereplőket – egyelőre – nem ismerjük.
 
1. Háttérben a városháza, mellette az ún. Bindfeld-ház, amely ekkor a járási főjegyző hivatalaként funkcionált. Előtérben ünneplőbe öltözött hatvani elemi iskolások és tanárnőjük, a kép baloldalán idősebb korú cserkészek. A gyermeksereg mögött, a kép jobboldalán egy földszintes ház tetejét látjuk, ez volt a mai könyvtár helyén álló Sperlágh-gyógyszertár.
 
1948-01.JPG
2. A felvétel a városháza erkélyéről készült – éppen az ünnepi műsorból kapunk egy pillanatnyi ízelítőt. A háttérben, velünk szembe homályba vész az egykori mozi épülete.
 
1948 - 02.JPG
 A Magyar Országos Tudósító másnapi híradásából megtudhatunk néhány programpontot is: a városi képviselőtestület ünnepi ülése után a főtéren fogadták az isaszegi csata színhelyéről kerékpáron érkező emlékkoszorút. Az ünnepségek közben 800 (!) postagalambot bocsátottak útnak. (Az első mondatban említett nőnapot egy nappal korábban, március 14-én tartották meg.)
 
MOT 1948. március 15. v3.jpg
Az egyik galambnak azonban nem a környező fák valamelyikét, hanem a Parlamentet adták meg végcélként, mivel Tóth János, Hatvan város polgármestere és Fehér László, a helyi Nemzeti Bizottság elnöke galambposta útján küldte el üdvözletét Dinnyés Lajos miniszterelnöknek.Még a félmosolynak sincs relevanciája, ugyanis a Magyar Távirati Iroda jelentése szerint a forradalmi postagalamb tíz napos utazás után, március 25-én épségben megérkezett a miniszterelnökhöz.
 
MTI 1948. március 25. v2.jpg
 
Ráadás: szintén a Magnósklub honlapján találhatunk az 1970-es évek valamelyikének ünnepélyén készült fényképeket. Íme egy kis ízelítő, a többi felvételt itt érhetik el.
 
197x - 004.JPG
197x - 007.JPG
Kérdőv - itt érhető el!
 
Nagy Nándor
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr945135374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása