Hatvan története

Hogy volt, hogy van - Hatvan (V.)

A Szent Kereszt emlékmű

2013. szeptember 07. - Nagy Nándor
 
A Szent Kereszt emlékmű
 
Soron következő fényképünket eredetileg az előző, vagyis a kántorházzal foglalkozó bejegyzés utóiratának szántam volna, azonban a mai állapotokkal való összevetés után úgy gondoltam, megér egy önálló misét.
   A felvétel, amelyre egy hatvani család gyűjteményében akadtam rá pár évvel ezelőtt, az óhatvani Szent Adalbert-plébániatemplom főbejáratától balra eső térrészletet mutatja, 1957. április 4-én. A tavaszi kikelet helyett azonban havas tájat láthatunk, a tél tehát nemcsak az idén húzódott el egy kissé. A fényképpár érdekessége, hogy a régebbi változat jobboldalán homályosan bekúszó kántorház és a növényzet kivételével valamennyi objektum ma és anno is megtalálható (volt), de nem feltétlenül ott, ahol pár évtizeddel korábban/később.
 
Feszület és kántorház egy v3.2.jpg
 
Egyetlen biztos pontunk a hatvani bíróság épülete, amelynek főhomlokzatán 1957-ben még másik címer virított, bár a fa éppen kitakarja. Ugyancsak a növényzet miatt nem látható a Szent Imre szobor, Juhász András hatvani mester alkotása, amelyet 1941. június 8-án állítottak fel közvetlenül a bíróság előtt (a 2013-as felvétel baloldalán látható). A kántorház hóval fedett épülete tehát jobboldalt húzódik, ugyanitt 2013-ban a bankfiók található.
   Az 1957-es fénykép előterében látható kőfeszületet a hatvani köznyelv Szent Kereszt emlékműként ismeri, ezt a meghatározást („Szent Kereszt emlékmű”) használta Doktay Gyula is feljegyzéseiben. A műemlék bal oldalán olvashatjuk:
Isten dicsőségére a régi kereszt helyére állíttatták Szulágyi István és neje Kókai Borbála 1913. évben.
A talapzat elejének felirata:
Oh ti / mindnyájan / kik átmentek az úton / figyeljetek / és lássatok / van-e fájdalom / mint az én fájdalmam / Jer, sírj.
A szomorú hangvételből arra következtethetünk, hogy talán családi haláleset utáni gyász állhatott a feszület felállításának hátterében. A száz évvel későbbi pillanatban azonban mégsem láthatjuk, mivel a templom környékének 2008-ban történő felújítása során, a restaurálás után pár lépésre odébb, közvetlenül a templom mellett állították fel újra.
   Az eredeti állapot szintén jól megfigyelhető az alábbi 1933. évi felvételen, amelyen együtt szerepel a Szent Kereszt (eredeti helyén), háttérben a kántorház, valamint a templom.
 
kereszt kántorház templom 1933 v2.JPG
A Google Utcakép vonatkozó felvételén láthatjuk a Szent Kereszt elmozdulását a templom irányába.
 


Nagyobb térképre váltás

 
Az elsőként közölt fényképpár 2013-as tagjának centrumában a Szent Kereszt helyett a Szent Sebestyén emlékmű áll, amely hosszú vándorút után került jelenlegi helyére. A szoborcsoportot Hatvan lakossága 1740. május 30-án, a pestistől való megszabadulás emlékére állíttatta fel. Eredetileg a járvány áldozatainak tömegsírja közelében, vagyis a régi temető melletti téren (ma: Széchenyi/Honvéd utca találkozása), ahonnan 1846-ban a fő (későbbi Kossuth) térre helyezték át, a plébánia épülete mellé, nagyjából a mai Grassalkovich-szobor tájékára. Elhelyezkedése egy múlt századbeli belterületi térképen...
 
kati 02.JPG
... illetve egy 1901-es felvételen:
 
Szt Seb 01 - 1901 v2.JPG
Jelenlegi helyére, vagyis a bíróság és a templom által határolt területre, némi felújítás után 1971-ben került, ez alkalommal a szoborcsoport alakjait rossz állapotuk miatt kicserélték másolatokra, eredeti alakjait a városi múzeumban őrzik.
 
Források:
 
Nagy Nándor

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr115499167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása