Hatvan története

Volt egyszer egy kutatás...

2011. július 23. - Nagy Nándor
Március közepén némi segítséget kértem a blog Olvasóközönségétől a „Hatvan” helységnév eredetéről összeállított kérdőív kitöltése ügyében. Ezúton szeretném megköszönni Mindenkinek a kitöltést megfejelő számos és számtalan továbbküldést, megosztást és egyéb web-2 szintű aktivitást, amelyek nyomán jelentős számú válaszadó gyűlt össze néhány hét leforgása alatt. A rövidebb lélegzetvételű kutatás eredetileg nem blogunk számára, hanem egy nagyobb lélegzetvételű pályázati anyaghoz készült, azonban a kitöltést önként vállaló hölgyek és urak hosszú hetek óta rágják a fülemet, hogy „mi lett abból a kérdőívből”. Kaptam egy dózist a múlt hét végi keserédes Winyó Pubi búcsúestély során is, így némileg enyhítve bánatunkat és helytörténeti szomjunkat, tömören beszámolok az eredményekről.
 
 
Módszertan
 
A kutatás során tehát a jelenleg közszájon forgó helységnév-magyarázatokat szerettem volna megismerni. Költséghatékonysági okokból az online megkérdezés módszerét választottam; maga a kérdőív a blogon, illetve egy másik interaktív helyszínen négy héten keresztül volt elérhető. Az adatfelvétel természetesen nem minősült reprezentatívnak, azonban úgy vél(t)em, hogy a válaszok e kritérium teljesítése nélkül is értékes és használható adalékot nyújtottak a témakör megismeréséhez. A terepmunka időtartama során összesen 163 fő töltötte ki a kérdőívet. A beugratós kérdések és válaszok, illetve némi józan paraszti ész segítségével kiszűrtem a tréfás kedvű válaszadókat, illetve sajnos ugyanerre a sorsra jutottak a lokális gyökerekkel nem rendelkező válaszadók köre is, akik túl kevesen voltak ahhoz, hogy önálló csoportként elemezzem válaszaikat. Végül az adatfeldolgozás kezdetekor 132 személy válaszhalmaza ereszkedett fél térdre a rajtvonalon.
     A válaszadók életkor-megoszlása szerencsére vegyesen alakult, így nemcsak egy korosztály dominált; az átlagéletkor kereken 40 év lett, a legifjabb „áldozat” 18., míg a legidősebb 68. életévét töltötte be a terepmunka időszakában. Ínyencek kedvéért, íme a válaszadók társadalom-földrajzi jellegű megoszlása:
  • Hatvanban született, lakik és dolgozik/tanul (49%);
  • Hatvanban született és lakik, de máshol dolgozik/tanul (13%);
  • Hatvanban született, de máshol lakik és dolgozik/tanul (13%);
  • Hatvanban született és lakik, de máshol dolgozik/tanul (2%);
  • Nem Hatvanban született, de jelenleg itt lakik és/vagy dolgozik/tanul (23%).
 
 
A kérdőív
 
…ben a következő kérdések szerepeltek:
1. Mennyire érdekli Önt Hatvan város története? [5-fokú skála: 1=egyáltalán nem, 5=nagyon]
2. Milyen mértékben érdekli Önt a „Hatvan” helységnév eredete? [szintén 5-fokú skála]
3. Milyen magyarázatokat ismer Ön a „Hatvan” helységnév eredetéről? [spontán válaszok]
4. Hallott-e Ön a „Hatvan” helységnév eredetével kapcsolatos alábbi magyarázatokról? [támogatott válaszok]
  • Hatvan falu települt a város köré
  • Hatvan főnyi csoport telepedett le
  • Hatvan ház (porta) volt megtalálható a településen
  • A Budapesttől mért távolság 60 km
  • Besenyő eredetű kifejezés későbbi változata
  • „Hatvan” vagy hasonló nevű személyről nevezték el
  • A Szőlőhegy háta mögé telepedett falu
  • Vár / város, amely hát ott van
5. Véleménye szerint mennyire tekinthetőek hitelesnek a felsorolt magyarázatok? [5-fokú skála: 1=egyáltalán nem, 5=teljes mértékben hiteles]
6. Az Ön által ismert magyarázat(ok) milyen forrásból jutott(ak) el Önhöz?
7. Hallott-e már az alábbi településekről? Érhatvan / Hotoan, Püspökhatvan, Sárhatvan, Somogyhatvan, Tolnahatvan
8-12. Demográfiai kérdések
 
S most jöjjön a mélyelemzés. Az ábrákon szereplő adatok könnyen emészthetőek, ezért a bő lére eresztett, fárasztó szöveges magyarázatoktól megkímélném t. Olvasóimat.
 
 
Bevezető kérdések (1-2.)

A témakör és a Hatvan története iránti érdeklődés, ötfokozatú skálán mérve (1=egyáltalán nem, 5=nagyon). Ezeket csak bemelegítésnek szántam, hogy a válaszadásra vállalkozó személyek ne a helytörténeti sűrűben találják magukat első huzatra. Természetesen a többséget nagyon érdekli a témakör, illetve a város története, blablabla… :-)
   A blog különdíját mégis azok a válaszadók kapják, akik 1-es vagy 2-es osztályzatot jelöltek be, vagyis őket alapjában véve teljesen hidegen hagyta a dolog, de ettől függetlenül becsülettel kitöltötték a kérdőívet. (A téma iránti érdektelenség nem jelentett kizáró okot!)
 
 
Helységnév-magyarázatok (3-4.)
 
A kutatás legfontosabb szegmensére 1+1 kérdés keretében kérdeztem rá. Először spontán válaszadás történt, vagyis a megkérdezettek segítség és befolyásolás írták le, hogy milyen elméleteket, hiedelmeket ismernek jelenleg, függetlenül attól, hogy az adott magyarázatot elfogadhatónak tartják-e vagy sem.
   Nem okozott meglepetést, hogy a Budapest-Hatvan km-ben kifejezett távolság magasan az élen végzett (60%), amelyet a „Hatvan” nevű személyről történő elnevezés (31%) követett. Ugyancsak jelentős számban került említésre a hatvan (db) család letelepedése (15%), illetve a Hatvany-család (11%). Érdekes, hogy a blogunkban is felvázolt besenyő-elméletet a válaszadók mindössze 2%-a említette spontán módon.
    A táblázatban nem szereplő, humoros jellegű válaszok közül a kedvenceim:
- egyik középkori névalak (Hotwin) nyomán: forró/forralt bor;
- Deák Bill Gyula „Hatvan csapás” c. nagylemeze alapján történt névadás.
 
   A 4. kérdés során támogatott formában is rákérdeztünk az egyes magyarázatokra, amelyek ismertsége ezáltal jelentősen bővült (lásd kék színnel), így például a 60 km-es távolság majdnem 90%-ra ugrott. A „Vár, ami a hát ott van” opción ne mosolyogjunk olyan nagyon, mivel ez valós népi hiedelem volt, amelyet a XIX. század közepén jegyeztek le. Bővebben alább:
 
 
Hitelesség (5.)
 
Az ismertség mellett szintén fontos kérdés, hogy a közvélemény mely magyarázatokat tartja elfogadhatónak, s melyeket nem. A korábbi kérdésben szereplő nyolc magyarázat értékelése ötfokozatú skála segítségével történt (1 = egyáltalán nem hiteles, 5 = teljes mértékben hiteles az adott magyarázat). A kapott válaszokat kétféleképpen elemezhetjük: egyrészt a szokásos átlagszámítás alapján, amely azonban kevésbé informatív, így ajánlom inkább a második ábrát, amelyen csoportosított változókká átalakítva láthatóak az eredményeket (1-2= nem hiteles, 3=hiteles is, meg nem is, 4-5=hiteles.)
  A leginkább elfogadhatónak a „Hatvan” nevezetű személy nyomán történt névadást tekintették, amely szintén várható volt, mivel ezt az elméletet több nyelvészeti-történeti munka is tartalmazza. A Budapesttől mért távolság esetében megfigyelhető, hogy az ismertség és a hitelesség nem feltétlenül függ össze egymással, hiszen a megkérdezettek többsége nem fogadja el megalapozottnak ezt az elméletet. Mindezt joggal teszik, hiszen biztosan tudjuk, hogy a 60 km-es távolságnak semmi köze a város elnevezéséhez. Egy modern naiv magyarázatról van csupán szó, amely feltehetően az 1920-as évek folyamán, a motorizáció, vagyis az automobil elterjedésének időszakában alakulhatott ki (jelenleg ismert első feljegyzés dátuma: 1932).
 
 
 
Névrokon települések (7.)
 
Végül rákérdeztünk a Hatvan és nővérei blogos-sorozatban szerepelt druszán-helységek ismertségére. Bizony-bizony a földrajzilag közeleső Püspökhatvan kivételével nemigen volt tudomásunk rokonainkról, remélhetőleg bejegyzéseink segítettek az arányok javításában. :-)
(A kérdésben szereplő Tolnahatvan csak beugratós válaszlehetőség volt).
 
Nagy Nándor
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvantortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr763092366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása